FCI Grand Prix Vác: a sors ismétli önmagát

Igazán nem panaszkodhatnak a váci FCI teszttelep szervezői: az idei, szeptember 14-én megtartott záróversenyen is remek körülmények között sikerült megrendezni a begyűjtést, a szállítást, a feleresztést és a galambok fogadását is. Az érdeklődők is jól szórakozhattak, a pazar vendéglátáson túl nem csak a galambászok, hanem a családtagok is találtak bőven elfoglaltságot maguknak, beleértve a felnőtteket és a gyerekeket is.

Az idei záróversenyt Tepliceből rendezték, ennek távja kis híján 500 kilométer volt. A hűvös reggelek már ilyenkor megfontolásra késztetik a startereket, ám ezúttal, ahogy mondani szokták, a szél sem lebbent és hétágra sütött a nap, így a galambok 7 órakor elindulhattak.

Közben a váci teszttelepen a reggeli kapunyitás után lassan elkezdtek gyülekezni az érdeklődők. Bacskai Sándor és barátai szervező munkájának köszönhetően változatos programok várták a sporttársakat, akik közül többen családjukat is elhozták. A tapasztaltabbak tudták, a galambok érkezésére valamikor a déli harangszó után lehet számítani, így ehhez alakították érkezésüket.

Aki régen járt a teszttelepen, csodálkozva láthatta, hogy megváltozott a kép: a dúcokat átépítették, magas lábakra helyezték, így alattuk kényelmesen lehet takarítani. Nőtt a férőhelyek száma is, hiszen a szervezők arra számítanak, hogy a nemzetközi szövetség támogatásával működő telepre a jövőben még többen küldenek majd galambokat. Az idén már több mint ezer madár érkezett, a záróversenyre nagyjából az induló létszám fele lett kosarazva.

A várható érkezés idejéhez közeledve egyre nagyobb volt az izgalom, amit még tetézett, hogy egy korábbi versenyről megérkezett egy eltévedt galamb, ami leszállás után nem is nagyon akart bemenni, órákig ücsörgött a tetőn. Aztán délután egy óra után egyszerre csak feltűnt egy kisebb csapat az égen, s az érkezők gyors körök után már mentek is a bejáróra. A történelem megismételte önmagát, hiszen az elmúlt években többször is előfordult, hogy egyszerre több madár is leszállt és gyakorlatilag a szerencse döntötte el, hogy melyik lép elsőként az antennára. A tavalyi verseny ehhez képest kivétel volt, akkor a győztes percekkel előzte meg a többit.

A Benzing Live rendszer adatait több nagy monitoron is figyelemmel kísérhették az érdeklődők, így a folyamatosan frissülő adatokból kiderült: Daniel Krajcik, a szlovák szövetség főtitkára (képünkön feleségével és Bacskai Sándor főszervezővel) nyerte az idei váci záróversenyt. A galambot feleségével, Andreával közös néven nevezték, reménykedve a sikerben.

Az eredményt látva Daniel természetesen nagyon boldog volt. Valahonnan előkerült egy szlovák zászló is, miközben sorra gratuláltak a győztesnek a sporttársak.

– Nagyon jó helyre megy a nyeremény – mondta a Postagalambsportnak a bajnok. – Nemrég ugyanis új házba költöztünk és szeretnék ott egy korszerű dúcot építeni, erre fogom költeni a pénzt. Egyben hadd mondjak köszönetet nagynénémnek, akinek házánál voltak eddig a galambok és ő sokat segített a gondozásukban is.

Daniel Krajcik nyereménye 10 ezer euró volt, amit az eredményhirdetés után át is vehetett.

A verseny után még órákig tartott a kötetlen galambász találkozó, amiről, összefoglalva a nap tapasztalatait, ismét elmondhatjuk: kitettek magukért a szervezők! (Furucz Zoltán)

A hozzászólások le vannak tiltva.