Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt egyes korlátozások

Jó hír nekünk, postagalambászoknak is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében. A továbbiakban mind a belföldi, mind az unióba irányuló baromfiszállítások zavartalanul folyhatnak ezekből a  megyékből – közölte a hivatal az MTI-vel.

Még emlékszünk rá, amikor e súlyos betegség széleskörű elterjedése miatt versenyeket kellett elhalasztani. A mostani korlátozások csak két megyét és kizárólag a baromfitenyésztőket érintették. Egyúttal hangsúlyozták, hogy  továbbra is fennáll a baromfiak kötelező zártan tartása az ország teljes területén.

A Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyei korlátozott területek feloldásával – az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján – immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások az ország teljes területéről.

Amennyiben újabb esetek nem fordulnak elő, akkor az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szabályai alapján madárinfluenza-mentes státuszát legkorábban 2020. április 30-án nyerheti vissza az ország.  A jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, emiatt továbbra is érvényben marad a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni – olvasható a Nébih közleményében. ♦

A hozzászólások le vannak tiltva.