Ülésezett az elnökség: a tényekről szóbeszédek helyett

Január 28-án kedden tartotta soros ülését a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöksége Budapesten, a Verseny utcai irodában. A legfontosabb téma a 2020. évi Nemzeti Bajnokság tervezetének megvitatása és elfogadása volt, valamint a rendkívüli küldöttgyűlés előkészítése. Az elnökség emellett más témákat is megtárgyalt, egyebek között foglalkozott három olyan esettel, amelyekkel kapcsolatban nagyon sok fals információ látott napvilágot, részben tudatosan elferdítve a tényeket, részben a valóság ismeretének hiányából adódóan.

Az egyik ilyen téma a Karancs Tagszövetséget érinti, ahol a kerület egyik élversenyzőjének, Szirácsik Ervinnek egy galambja a 2019-es szezonban rendkívüli teljesítményt ért el, ezzel nemzetközi összehasonlításban a kontinens legjobbjai közé kerülhetett volna a G-kategóriában. Ám ennek elismerését megakadályozta az a tény, hogy a tagszövetség a szezon elején megtartott küldöttgyűlésén úgy döntött, 2019-ben nem készítenek kerületi listát, a három röpcsoportban önállóan hirdetnek bajnokokat. A versenyek végén, amikor kiderült, hogy a már említett galamb kiugróan jó teljesítménye sokat érhet az országos megmérettetésben, utólag megváltoztatták a döntést és összefésülték a röpcsoporti eredményeket. A galambnak így még alacsonyabb koefficiense lett, amellyel az országban az élen végzett volna.

Egy bejelentésre a szövetség elnöksége is megvitatta már augusztusban a történteket és egyetértésre jutottak abban, hogy az utólagos listakészítés elfogadhatatlan. Az adott kerület döntését nincs joga senkinek sem felülbírálni. Azon érdemes elgondolkodni, hogy minden döntés támogatja-e egy kerület jó galambjainak eredményét, amellyel esetleg hírnevet szerezhet országban-világban magának és a versenyszervezőknek is. Mivel az üggyel kapcsolatban más teendője az elnökségnek nem volt, ezért lezárta azt.

Pár napja tartották előbb Gödöllőn az országos kiállítást, majd utána Brnoban a Közép-Európai Kupát. A magyar csapat remekül szerepelt és összesítésben az ötödik helyen végzett. Nagypál László galambját a D-kategóriában indította a szövetség. Ebben a kategóriában a negyedik helyen végzett, nagy elismerést szerezve a magyar postagalambászoknak. Az már csak a helyszínen derült ki, hogy amennyiben a sport rövidtáv kategóriában lett volna nevezve, akkor egy ezüstérmet is el tudott volna hozni a gazdájának és a magyar postagalambászoknak! Azt azonban tudnunk kell, hogy a szövetségnek nincs joga és lehetősége egy másik kategóriában indítani egy galambot, csak abban, amelyikben a gazdája az országos kiállításra nevezi.

A nevezéssel egyben eldől az is, hogy ha az adott galamb kiemelkedő eredménye alapján eljut bármely nemzetközi kiállításra, ott csak abban a kategóriában indulhat, amelyben az országos kiállításon kvalifikálta magát.

Ugyancsak foglalkozott az elnökség azzal a sajnálatos eseménnyel, amely a brnoi kiállításról visszaszállított galambok átrakása közben történt. Több, közvetlenül a helyszínen tartózkodó sporttárs egybehangzó elmondása szerint Győrben, a visszahozott galambok átpakolása közben az egyik, nem a szövetség által biztosított ládában, hanem az elszállításra félretett, a tenyésztő saját szállítódobozában lévő galamb kiszökött. Bár a jelenlévők mindent megtettek, hogy a galambot megfogják – kitettek több tojót is a tetőre, amelynek révén a kiszökött hím majdnem beugrott a szputnyikba, de végül megijedt és felrepült -, de sajnos nem jártak eredménnyel.

Az elnökség sajnálatát fejezi ki a történtek miatt, és az országos bíráló bizottság beszámolóját elfogadva megállapította, hogy az átpakolást végzők részéről nem történt mulasztás. Mivel a galamb a gazdája kérésére saját ládában utazott Brnoba és vissza, nem lehetett arra számítani, hogy az ajtót lezáró kallantyú elmozdul és így a galamb kiszökhet. A szövetség egyben jelezte, hogy amennyiben a galamb nem kerül elő, kész a biztosítási díjat, 25.000 forintot kifizetni.

A hozzászólások le vannak tiltva.