Február 26-án indul az Anker Alfonz fórumsorozat

December közepén a Magyar Postagalamb Sportszövetségben egy érdekes megbeszélésbe kapcsolódtam bele, melyet Bárdos István és Meixner Zoltán folytatott. Zoli régi barátom, bárhol, bármilyen eseményen találkoztunk, mindig szakítottunk időt, hogy beszélgessünk. Így történt ez most is. Felvetették, hogy szeretnének egy fórumsorozatot indítani Anker Alfonz emlékének tisztelegve különböző helyszínekkel, mégpedig abból a megfontolásból, hogy a postagalambászok számára írt Repülő keresztrejtvény című, méltán nagy sikerű könyv az akkori nagy Dél Kerület kiadásában jelent meg. Erről kérték ki a véleményem az urak.

Roppant megörültem az ötletnek, mivel a szegedi U-18 egyesület tagjai közt tudhatjuk Rucz Jánost, a Nemzet Galambásza kitüntetettjét, aki nagy tiszteletet és barátságot ápolt a Mesterrel, arról nem is beszélve, hogy az akkori Jugoszlávia területéről szintén számos galambász kereste fel Anker Alfonzot, hogy kitűnő tenyészanyaghoz jussanak. Ilyen apropóból jutottam el 12 éves koromban először Rucz János és dr. Boros Jenő társaságában hozzá. Az én mesterem, Fráter György is kölcsönösen nagy tiszteletet ápolt Anker Alfonzzal.

A környezetemből csak egy példát említek: Csantavérről Vituska Antalt, aki számtalan alkalommal utazott Kaposvárra galambokért és jó tanácsokért. Azóta az idők múlásával, no meg a háborúnak tudva a szegedi egyesület és a Dél-Tisza kerület megbecsült tagjai sorában tudhatjuk és aki méltán az egyik legsikeresebb rövid távú versenyzőnk. De sorolhatnám Kocsi Istvánt, Boros Jenőt, akik eredményeiket Anker Alfonz által tenyésztett galambjainak köszönhették.

A célunk az: a régiókból beszélgetések kapcsán felelevenítsük a múltat, milyen vérvonalak jelentették a kiindulást és melyek a meghatározóak a mai állományukban is. A beszélgetések témáját Bárdos István és Meixner Zoltán vetné fel és mindezt Szabó Ferenc vezetné fel, melyről felvétel készül hanganyaggal együtt és ez közzétételre kerül a www.youtube.com oldalon.

Minden érdeklődőt, akik kapcsolatban voltak és Anker galambokkal alapozták meg állományukat, illetve szeretnének munkásságáról többet megtudni, tisztelettel és szeretettel várjuk rendezvényünkre.

Az első fórum időpontja:

2017. február 26.
vasárnap 9.30.
Helye: a szegedi U-18 székháza
6725 Szeged, Dráva u. 17. sz.

Gondolataimat Anker Alfonz könyvének soraival zárom: „Vasárnaponként, amikor a galambok úton vannak, takarítok, vagy ülök a kempingszéken és csendben szemlélem a dúcban lévő galambok ténykedését – mennyi mindent lehet megfigyelni rajtuk. Egyszer a szárnysuhogás csodálatos hangja – látni nem látok semmit, mert bent ülök – majd pillanatokon belül koppan a bejáró, itt van egy! A hazatérő galamb szárnysuhogásának hangja, a koppanás, ahogy leteszi a lábát a bejáróra, utolérhetetlenül szép, klasszikus zene számomra. És ami ezzel jár! Vajon melyik? Ez szép, ez minden pénzt megér!”

Én úgy gondolom, hogy ez a válaszok alapja arra, hogy mi az, ami sportunkban megragadja az embert!

Takács László
U-18 Szeged

A hozzászólások le vannak tiltva.